Afetlerin olası etkilerini ortaya koyan ve bu etkileri en aza indirebilmek için afetler yaşanmadan önce yapılacak çalışmaları bir süreç dâhilinde tarif eden, sorumluları ve sorumlulukları tanımlayan, sürdürülebilir bir plan olan ‘‘İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP)’’ bilgilendirme toplantısı Vali Mehmet Alpaslan Işık’ın başkanlığında gerçekleştirildi.
AFAD’ın 12. kuruluş yıldönümü nedeniyle hazırlanan videonun izlenmesinin ardından toplantının devamında İl Afet ve Acil Durum Müdürü Şerife Han yaptığı bilgilendirme sunumunda İl Afet Risk Azaltma Planı çerçevesinde yapılan çalışmalarla birlikte ilin genel durumu, tehlike ve risk değerlendirmeleri, mevcut durum analizi, afet risk azaltma amaç, hedef ve eylemleri hakkında ilgili katılımcılara bilgiler verdi.
Bu kapsamda hazırlanan Karaman İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP), Karaman ilinin afetselliği ile afetlerin etkilerini ortaya koyan ve bu etkileri en aza indirmek için afetler olmadan yapılabilecek çalışmaları, hedefler belirleyerek eylemlere dönüştüren, sorumluları ve sorumlulukları tanımlayan sürdürülebilir bir plandır. Bu plan ile ilimizde güvenle yaşamayı, afet risk azaltma bilinci oluşturmayı, afetlerden kaynaklı oluşabilecek can ve mal kayıplarını azaltmayı ve önlemeyi, paydaşlar arası iş birliğini artırmayı, ekonomik gelişmeyi kesintiye uğratmadan afetlere dirençli bir şehir oluşturmayı hedeflemekteyiz.
İl Müdürümüz HAN, "Bugün sizlerle İRAP Hazırlama süreçleri ile plan amaç, eylem ve hedeflerini paylaşacağım. Yasal dayanak olarak İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu imzası ile 2020/2 Genelge doğrultusunda Ocak Ayında İRAP çalışmalarımıza başladık. 30 Eylül 2021 tarihinde tamamlanması istenilen planımızı da zamanında bitirdik ve Başkanlığımıza gönderdik.
Ocak ayında hem TAMP kapsamında yapılacaklar hem de İRAP kapsamında yapılacakları görüşmek ve istişare etmek için plan yaptığımız paydaşlarımızı sizleri ziyaret edeceğiz. Ne yaptık, en kötüye hazır olmak için ne yapmalıyız görüşeceğiz. 2022 de özellikle, 25 Kasım 2021 de Masabaşı Tatbikatımızda Sayın Valimizin de özellikle üzerinde durduğu saha tatbikatlarıyla yaptıklarımızı gözden geçirip afetlere ve acil durumlara daha hazır olmayı hedefliyoruz.
Son olarak, İRAP Planının hazırlama sürecinde her konuda bizlere destek veren başta Sayın Valimiz Mehmet Alpaslan IŞIK’a, Üst Düzey Bilgilendirme Toplantımızda yoğunluğuna rağmen gelerek bizi yalnız bırakmayan Planlama ve Risk Azaltma Daire Başkanımız Sayın Abdulkadir TEZCAN ve ekibine, çalışmalarımızın her aşamasında katkılarını esirgemeyen Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesin’den Dr. Öğr. Ü. Yağmur DİKİCİAŞIK, Dr. Öğr. Ü. Gizem MISIR, Öğr. Gör. Durmuş Ali ÇARKACI, Öğr. Gör. Yasir DOĞAN ve Öğr. Gör. Yusuf DOĞAN ile Konya Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fetullah ARIK, Mersin Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Ü. Osman ORHAN, Adıyaman Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Ü. Senem TEKİN, Karatay Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Ü. Vahdettin DEMİR ile Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Altan ÖZCAN ve emeği geçen tüm kamu kurum/kuruluşlarına, STK temsilcilerine ve basınımız ile pandemi sürecine rağmen mesai mefhumu gözetmeyerek görev yapan mesai arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.
Karaman İl Afet Risk Azaltma Planı’nın ilimiz ve ülkemizin afetlere daha dirençli bir toplum haline dönüşmesine katkı sağlayacağını ümit ediyor, afetsiz günler diliyorum" dedi.
Vali Mehmet Alpaslan IŞIK ise yaptığı konuşmada yaşanan afetlerin, afet öncesi, afet anı ve afet sonrası olmak üzere üç aşamadan meydana geldiğini belirterek afet risk azaltma planlarının afetlerin yaşanmadan önce alınması gereken önlemleri ve tedbirleri kapsadığını söyledi. Bu konuda ilimizde meydana gelebilecek muhtemel afetleri incelediklerini ve bu doğrultuda hazırlanan afet risk azaltma planlarına büyük önem verdiklerini ifade eden Vali Işık, “ilimizde kaya düşmesi, yangın, heyelan, sel ve deprem konusunda çalışmalar yaptık. Afetlerden en az etkilenerek can ve mal kaybını en aza indirmek için gerekli çalışmalara yer verdik. Planlarımızı yaparken Üniversitemiz, Belediyelerimiz, Kaymakamlıklarımız, tüm kurum kuruluşlar ve Sivil Toplum Kuruluşları ile ortak hareket ettik. Sadece plan yapmak yeterli değil, bunları uygulamak, sürekli olarak tatbikatlarını yapmak son derece önem arz ediyor” dedi.
Program, deprem anında yapılması gerekenlerin yer aldığı tanıtım filminin ardından AFAD’ın 12. kuruluş yıldönümü nedeniyle hazırlanan ve üzerinde IRAP yazılı pastanın kesilmesiyle sona erdi.
Vali Mehmet Alpaslan Işık’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, Vali Yardımcıları Kamuran Mustafa Ballı, İsmail Hakkı Çınarsoy, Oğuz Şenlik, Mehmet Özmen, İl Jandarma Komutanı Mustafa Çetinkaya, ilçe kaymakamları, ilçe ve belde belediye başkanları, kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı.